Hva er ulempene ved et forbrukslån

Forbrukslån er dyrt. Den største ulempen med forbrukslån er at det koster veldig mye penger å ta opp et forbrukslån, hvis man planlegger å betale forbrukslånet tilbake over låneperiodens tid. Her må man faktisk passe seg for å ikke bli bundet opp i en karusell som gjør at all inntekt går til å betjene forbrukslån som man har tatt opp.

Mange ønsker seg mer penger til forbruk. Det i seg selv er ikke noe problem. Problemet starter når man lånefinansierer feriereiser og kjøp av tv og annet. Man kan jo spørre seg hvorfor dette egentlig er et problem. Ser man for seg en situasjon hvor man tar med seg kjæresten på tur til Maldivene et par uker og hele turen, inkludert kostander for bo, reise, mat og annet, koster 100.000 kroner. Tar man så opp et forbrukslån på 100.000 kroner til 20% koster plutselig turen 20.000 kroner mer hvert eneste år. 20.000 kroner er fort ganske mye penger. Setter man nedbetalingstiden over flere år kan turen fort doble seg i pris. Da blir turen fort veldig billig.

Er man en person som liker og reise? Det er lett å be om 600.000 og kanskje sette dette på en lang nedbetalingstid som gjør at beløpet kanskje ikke blir mer en 6-7.000 kroner å betale per måned. Dette kan virke veldig lite når man gjør det første gangen. Gjør man det deretter en gang til begynner det fort å bli farlig. Man skal ikke gjøre dette mange ganger før man fort har millioner av kroner i forbruksgjeld og sliter med å betale alle regningene sine. Norge myndigheter har i flere år diskutert om man bør lage et gjeldsregister som omfatter forbrukslån får å hindre at folk som ikke klarer å kontrollere seg selv ikke tar opp for mye forbrukslån. Dette kan nok være smart for noen, men også veldig irriterende for andre.

Et annet problem for folk er at man kan se på forbrukslån som en fin måte å bruke penger før man har tjent de uten å tenke på at det er konsekvenser ved å låne penger. Hvis man ikke betaler tilbake forbrukslån er man fortsatt personlig ansvarlig for lånet. Vanligvis tar bankene sikkerhet i kjøpsobjektet. Forbrukslån er lån uten sikkerhet, så bankene har ikke noe kjøpsobjekt å selge skulle lånetaker ikke betale tilbake eller betale i tide på lånet.

Når forbrukslån ikke betales tilbake kan bankene fortsatt kreve inn pengene ved å gå på lånetaker personlig. Det vil si at bankene kan starte en juridisk prosess som tvinger lånetaker til å selge det man eier av gjenstander. Eier man en bil kan bilen bli tvangssolgt for å betale for ikke betalt forbrukslån. Har man da lån på bilen er det ikke mye igjen til banken som har forbrukslånet. Konsekvensen av et slik maraton hvor man fort kan få solgt mange gjenstander er at man mister hus, bil og kanskje et selskap fordi man ikke betaler på gjelden man allerede har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *